Koncert na tysiąc słoików, zbieranie eksponatów do Muzeum Słoików Świata, huta szkła na żywo i wyrabianie masła ze słoikowych maselnic
Impreza będzie odbywać się od 3 do 5 października (piątek–niedziela) na terenie zielonym przy Urzędzie Dzielnicy Ursynów (al. KEN 61, stacja metra Imielin). Festiwal będzie działał w piątek i sobotę w godz. 10–19, a w niedzielę w godz. 10–16.
– Chcemy nawiązać zarówno do dyskusji o tym, kim są pogardzani przez warszawiaków przyjezdni zwani „słoikami”, i zastanowić się, jakie korzyści odnosi z nich miasto – tłumaczą organizatorzy. – Zaakcentujemy również to, co się dzieje w polityce międzynarodowej, czyli embargo na polskie warzywa i owoce.
W programie znajdziemy między innymi szaniec owocowo-warzywny, pokaz koktajli warzywnych, marynowania i pasteryzacji, gotowanie powideł ze śliwek oraz buraków cukrowych, hutę szkła na żywo czy malowanie na słoiku.
Zaplanowano też konkursy: wyrabiania masła ze słoikowych maselnic, na rzeźby lub kompozycje z owoców i warzyw, na lampionowe słoiki czy instrumenty z warzyw.
Odbędą się też panele dyskusyjne. Zaplanowano między innymi debaty: „Jabłko – synonim patriotyzmu?”, „Słoik a butelka – konkurenci czy partnerzy? Recykling”, „Obywatel słoik: zysk czy koszt dla aglomeracji? – panel socjologiczny” oraz „Zdrowa i wartościowa, pasteryzowana żywność”.
O misyjnym bogactwie owoców i warzyw opowiedzą przedstawiciele Komisji Episkopatu Polski ds. Misji.
Wśród atrakcji znajdzie się koncert na tysiąc słoików – widowisko „Światło i Dźwięk”. Zwieńczeniem imprezy będzie koncert wzbogacony niepowtarzalnymi efektami specjalnymi.
Prowadzona będzie też akcja zbierania eksponatów do powstającego Muzeum Słoików Świata. Każdy darczyńca staje się współzałożycielem muzeum, składając w darze słoik – nieważne, czy pełny, czy gotów do napełnienia zawartością.
Ponadto przed urzędem odbędzie się jarmark produktów i wyrobów z owoców oraz warzyw, miodów, wędlin i innych. Nie zabraknie food trucków.